Diszkós burnuszban cikk

Állunk egy árva diszkópult előtt....
Két száz wattos hangfal bömböli fülünkbe a legfrissebb slágereket. A csúcsos tetejű Delta-bár zsúfolásig tömött, a bárszékek foglaltak, az ajtóra felkerült a Megtelt! felirat. Siófok közkedvelt szórakozóhelyén vagyunk, este tíz óra.
Vibrálni kezdenek a fényorgonák, az eddigi háttérzene felerősödik. A körpult alól két, kesztyűbe bújtatott kéz bújik elő, melyek lilásan villódznak az UV-lámpák fényétől. Kacsafejet formálnak s ritmusra „gágognak” — a magnón a Kacsainduló tekercse forog ... Majd zenei montázs következik, s a pult mögül előmászik a két kéz tulajdonosa.
Üdvözli a vendégeit, s egy szédületes ugrással máris fenn terem a pult tetején. Gyors iramú forgásba, véget nem érő táncba kezd. Mozdulatai a slágerekkel együtt élnek, a zenére lép, a ritmusra ugrik Rákász Béla. A diszkópult felirata jelzi — ő a dee jee, a disc jockey.
— Nem tudom szavakkal elmondani azt a látványt, amit ez a jelmezben táncoló műsorvezető produkál. Ezt látni kell! — invitált ismerősöm a Deltába. Igaza volt. Ma már eléggé egyformák a diszkóklubok, nehezen tudnak újat adni a lemezlovasok.
Elindítják a magnót, bekonferálják a számokat, a menőbbek lefordítják a címeket, tesznek hozzá valami érdekes információt — s utána nem mindegyikük tud mit kezdeni magával. Van, aki rágyújt, mások isznak vagy tapsolnak. Sok diszkós mondja „Néha annyira sutának, feleslegesnek érzem magam, nem tudom, mihez kezdjek...
Rákász Bélának sikerült ezen a merevségen változtatnia. A népszerű Dzsingisz kán slágerére beöltözik tatárnak. Fejére kucsmát tesz, egy jatagánt a szájába, a másikat a kezébe kapja, és máris fent ugrál a fél méter széles pulton, közel kétméteres magasságban... Vagy, ha valaki a Musztafa zenéjét akarja meghallgatni, akkor előkap egy burnuszt, s mint tevehajcsár táncol tovább…
Minden számra kitalál valamit és sokat improvizál. Legeredetibb műsora a Rákász-rocky, ahol egy fehér szemüvegbe „öltözik”. A gengsztershow-ban nylonharisnyát húz a fejére, s világító játék pisztollyal rocky-zik. A hatást fokozza a villogó rendőrlámpa- és a stroboszkóp fényhatása.
A közönség méltányolja igyekezetét: „Végre egy diszkós, aki csinál is valamit a pénzért…
A műsoridő negyven-ötven perc — a hangulattól függően. Rákásznak a szünetben van ideje felfrissülésre, pihenésre. Azután kezdi elölről. Megállás nélkül, majd egy óráig. Még csak egyéves múltja van a műsorának, máris rengeteg a híve. Műsorain minden este telt ház van.
— Sokat jártam diszkóba, mire rájöttem, hogy a műsorvezetők többsége feszélyezettnek érzi magát, nem tud mit csinálni a kezével... Én sem! — mondja Rákász Béla. — Ezért találtam ki ezt az egészet. Így nem érek rá unatkozni.
Kép és szöveg:
H. Sz. GY.

Rákász Disco cikk

Nagyon népszerű a szentesi fiatalok körében Rákász Béla, aki szórakoztató disco műsorában látványos pantomim mozdulatokkal egészíti ki a zenei anyagot.
A lemezlovasok többsége megelégszik a stúdiótiszta hangfelvételekkel, azokat bekonferálja, mások színes diaképeket vetítenek a félhomályos táncparkett közelében.
Rákász Béla mindezen túl ötpercenként átöltözik, hogy más-más jelmezben és különféle világítástechnikai effektusok közepette színes és dinamikus látványt teremtsen pantomim mozdulataival.
Vannak, akik csak ezért a - műsorért - váltanak jegyet, mások tánc közben nézik a showman-t, hiszen a most divatos disco-tánc közben nem feltétlenül a partnerre kell figyelni.
Szól a zene a két hatalmas hangszórón keresztül, a felszerelés a legjobb minőségű, akárcsak a zenei anyag, amely még mindezen túl a legfrissebb disco muzsika is. Rákász Béla ad a színvonalra és a tartalom mellett a látványt is magas szinten produkálja.
Tudják ezt megye szerte és azon túl is, amelyet állandó szerződései igazolnak. Nyáron ismét a Balatonnál teljesíti vállalt kötelezettségeit, de a szezon végeztével újból láthatja-hallhatja majd a szentesi közönség.